Boli de Piele

Psoriazisul

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală mediată de imunitate (o boală cu o cauză neclară care se caracterizează prin inflamația cauzată de disfuncția sistemului imunitar) ce provoacă inflamații în organism. Pot exista semne vizibile ale inflamației, cum ar fi plăcile ridicate (plăcile pot arăta diferit pentru diferite tipuri de piele) și formatiuni tip solzi pe piele.

Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar hiperactiv accelerează creșterea celulelor pielii. Celulele normale ale pielii cresc complet și se varsă (cad) într-o lună. Cu psoriazis, celulele pielii fac acest lucru în doar trei sau patru zile. În loc să cada, celulele pielii se adună pe suprafața pielii. Unii oameni raportează că plăcile de psoriazis genereaza mâncărime, arsură și usturime. Plăcuțele și solzii pot apărea pe orice parte a corpului, deși sunt frecvent întâlnite pe coate, genunchi și scalp.

Inflamația cauzată de psoriazis poate afecta alte organe și țesuturi din corp. Persoanele cu psoriazis pot prezenta și alte condiții de sănătate. Una din trei persoane cu psoriazis poate dezvolta, de asemenea, artrită psoriazică . Semnele PsA includ umflarea, rigiditatea și durerea articulațiilor și a zonelor din jurul articulațiilor.

PsA rămâne adesea nediagnosticat, în special în formele sale mai ușoare. Cu toate acestea, este important să tratați PSA devreme pentru a evita deteriorarea permanentă a articulațiilor.

Simptomele încep adesea între 15 și 25 de ani, dar pot începe la orice vârstă. Bărbații , femeile și copiii de indiferent de culoarea pielii pot suferi de psoriazis.

Cauze și declanșatoare

În timp ce oamenii de știință nu știu exact ce cauzează psoriazisul, știm însă că sistemul imunitar și genetica joacă un rol major în dezvoltarea acestuia. Un lucru știm sigur: psoriazisul nu este contagios. Nu puteți dezvolta psoriazis de la o altă persoană. De obicei, ceva declanșează psoriazisul , determinând apariția sau agravarea simptomelor. Declanșatoarele variază de la persoană la persoană.

Zone afectate și tipuri

Psoriazisul poate apărea oriunde pe corp, chiar și pe pleoape, urechi, buze, pliuri ale pielii, mâini, picioare și unghii. Plăcile pot fi câteva zone mici sau pot afecta suprafețe mari. Este posibil să aveți plăci și solzi de psoriazis în mai multe zone ale corpului la un moment dat.

Există cinci tipuri de psoriazis. Este posibil să aveți mai multe tipuri de psoriazis la un moment dat și mai multe tipuri într-o viață. Tratamentele pot varia în funcție de tipul și locația psoriazisului.

Viața cu psoriazis

Ca și în cazul altor boli cronice, psoriazisul vă poate afecta alte zone din viață, altele decât sănătatea fizică. Psoriazisul vă poate afecta sănătatea emoțională, relațiile și modul în care vă ocupați de stres . Ar putea afecta chiar și zone din viața ta la care nu te-ai aștepta, cum ar fi hainele pe care alegi să le porți. Pentru unii oameni, trăirea cu psoriazis poate fi o provocare. Cu toate acestea, există modalități de a face față acestor provocări, astfel încât să puteți prospera cu psoriazisul.

Ce pot sa fac?

Deși nu există nici un tratament cu efect curativ, există tratamente adjuvante mai eficiente pentru psoriazis astăzi decât oricând. Tratarea psoriazisului poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor, precum și la scăderea riscului de a dezvolta alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi artrita psoriazică, bolile de inimă, obezitatea, diabetul și depresia.