Pitiriazis versicolor
Este o micoza superficiala, frecvent intalnita la ambele sexe si predomina la persoanele intre 20-40 de ani. Aceasta se manifesta prin pete cafenii (maronii), in special pe toracele superior dar si pe scalp si pe zonele de flexie.
Pitiriazisul versicolor are la baza o infectie micotica, ce interfereaza cu pigmentarea naturala a pielii. Petele provocate de pitiriazis versicolor pot fi initial mai inchise la culoare, ca mai apoi sa se depigmenteze( forma acromica)
Cauza aparitiei:
Pe suprafața pielii noastre traiesc populatii de microorganisme nedaunatoare, cunoscute ca flora saprofita. O parte din aceste microorganisme sunt ciuperci. In anumite momente, aceste microorganisme micotice pot creste necontrolat si provoaca o eruptie cutanata caracteristica pentru pitiriazis versicolor.
Ciuperca Malassezia Furfur sau Pityrosporum Ovale este responsabila de pitiriazisul versicolor cat si de producerea matretii.
Eruptia cutanata se poate prezenta in mai multe culori precum maro deschis, roz, sau alb. Razele solare produc bronzarea pielii si evidentiaza mai bine eruptia cu pete albicioase. Din acest motiv, pitiriazis versicolor este observat cel mai des dupa expunerea indelungata la soare.
Simptome:
Pitiriazis versicolor se manifesta prin petele roz-cafenii, apoi albicioase care pot fi insotite de senzatia de mancarime locala, dar și de uscare a pielii. Leziunile sunt de obicei rotunde cu diametru de 5-10 mm si sunt localizate pe toracele posterior, umeri, decolteu, zonele de flexie ale membrelor.
Diagnosticarea pitiriazisului versicolor se face de catre medicul dermatolog, prin examinarea clinica cu lampa Wood care releva o fluorescenta verzuie.
Tratament:
In majoritatea cazurilor se obtine vindecarea cu antimicotice topice, incluziv cu samponare cu ketoconazol sau cu sulfura de seleniu.
In formele mai severe se recomanda tratament sistemic antimicotic. Preventiv, trebuie intretinuta o igiena adecvata cu produse de curatare corespunzatoare, evitarea hainelor stramte si din fibre sintetice, precum si folosirea unor produse antimicotice in mod regulat.
Pentru orice modificare la nivelul pielii, sub forma de pete maronii sau depigmentate mergeti la consult dermatologic pentru a exclude alte afectiuni cutanate.