Alopecia areata ( pelada)
Reprezinta alopecia necicatriciala, circumscrisa, neinflamatorie si asimptomatica, intalnita atat la copii (10-20% din cazuri), cat si la adulti( media varstei fiind de 32 de ani). Desi alopecia apare mai des in randul barbatilor, femeile sunt supuse unui stres emotional mai ridicat din cauza afectiunii.
Pelada (alopecia) este considerata o maladie autoimuna pe un teren genetic predispozant. Factorii care participa la aparitia acesteia sunt:
⁃ Factori imunologici si asocierea alopeciei areata cu alte boli cu substrat imun: boli endocrine (tiroidita Hashimoto, maladia Addison, diabetul juvenil, etc.); boli dermatologice (atopia, vitiligo, lichen plan, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, pemfigus vulgar); alte afectiuni (colita ulcerativa, anemia Biermer, miastenia gravis, poliartrita reumatoida, anemii hemolitice autoimune, etc.).
⁃ Factori genetici: cazurile familiale reprezinta 10-27% dintre bolnavi.
⁃ Factori psihici: pelada se poate instala dupa un soc psihic si se amelioreaza prin psihoterapie si tratament de specialitate.
⁃ Tulburari ale microcirculatiei locale.
⁃ Deficitul de zinc.
⁃ Focare infectioase: abces dentar, amigalite, etc.
Cum se manifesta ?
Alopecia areata sau pelada este o forma de cadere brusca de par, avand aspect de placi rotunde sau ovalare. Uneori pacientul observa caderea unor smocuri de par. Localizarea cea mai frecventa este pe scalp. Pot fi una sau mai multe zone fara par, cu diametrul de 1-5 cm la nivelul carora firele de par sunt total disparute. De asemenea, se mai intalnesc caderi de par in zona sprancenelor, genelor sau pe fata (la barbati).
Nu este contagioasa, dar la copii e bine sa fie diferentiata de o ciuperca (uneori necesita examen micotic al firului de par).
5% dintre pacienti au extindere pe tot scalpul, iar 1% au extindere pe tot corpul. In cazuri rare, este intalnita si afectarea la nivelul unghiilor ce se manifesta prin depresiuni punctiforme, striatii transversale (liniile Beau), striatii longitudinale, leuconichie punctata (puncte albe), unghii casante.
Cum diagnosticam alopecia areata?
Procesul de diagnosticare a alopeciei incepe cu o consultatie la medicul dermatolog. In functie de marimea si forma zonei afectate, medicul poate formula suspiciunea de alopecie areata dupa un simplu examen vizual si cere o lista de analize de sange care ajuta la depistarea cauzei. Testele de sange pot fi folosite pentru a elimina alte boli autoimune, boli infectioase care au ca rezultat aparitia alopeciei.
Pentru un diagnostic de certitudine se poate face biopsie de scalp, pentru a elimina alte afectiuni dermatologice (exemplu – infectii fungice), dar si pentru a vizualiza malformatia firului de par. Biopsia implica prelevarea unui strat subtire de piele de pe scalp pentru a fi analizat la microscop.
Tratamentul va fi personalizat in functie de fiecare pacient si istoricul afectiunilor.